AMG One унищожи още три рекорда (видео)

Най-близкото нещо до F1, създадено да се движи и по пътищата, доказа превъзходството си на още три писти. Очакваме отговора на Aston Martin Valkyrie

Пламен Георгиев,
Mercedes AMG One

, Mercedes-AMG

Mercedes-AMG One

З а този автомобил шефът на Mercedes призна, че когато са дали зелена светлина на проекта, явно целият борд на директорите е бил „пиян”, за да направи това. Почти пет години отне появата на AMG One, но това вероятно не е притеснявало онези 275 персони, подписали празен чек, но знаещи какво ще получат в крайна сметка.

А те получиха най-близкото до Формула 1 автомобилно творение. То вече доказа превъзходството си на „Нордшлайфе”, завъртайки обиколка за 6:35,183 мин., по-бързо от всеки друг автомобил с регистрационен номер. Но преди това да се случи, разбираме сега, AMG One се е позабавлявал на три други писти.

Екипът първо е посетил Гранд при пистата „Нюрбургринг”, която бе домакин на кръг от Ф1 за последно през 2020 г. Обиколката бе направена за 1:56,096 мин., което е с цели 16 секунди по-бързо от следващия най-бърз сериен модел, Porsche 911 GT3 (992) – 2:12,140 мин.

Следващото трасе е Red Bull Ring (случайно?), където завъртя един тур за 1:26,846 мин., побеждавайки BAC Mono R, който е с 6 секунди по-бавен.

Направи същото и на „Хокенхайм”, където до 2020 г. се провеждаше GP на Германия. Обиколката му отне 1:38,563 мин., подобрявайки предишното най-добро постижение на McLaren Senna с малко над 2 секунди (1:40,790 мин.).

Задвижващата сила зад тези успехи идва от заетия от болида на Mercedes във Ф1 задвижващ тракт, както и от усъвършенстваната във въздушен тунел аеродинамика. Хиперавтомобилът се задвижва от 1,6-литров хибриден V6, чиято сумарна мощност е 1063 к.с. Моторът се развърта до 11 000 об./мин. Към това активната аеродинамика генерира до 700 кг притискаща сила.

Единственото друго автомобилно създание, което евентуално би могло да се мери с One, се нарича Aston Martin Valkyrie, зад който проект стои името на Ейдриън Нюи. А този човек не си играе, затова ще е интересно кога и валкирията ще тръгне на своя поход за покоряване на пистите.

Mercedes-AMG Mercedes-AMG One AMG One