Зареждането на EV било по-евтино от това на кола с ДВГ. Да, но не

Ново проучване за американския пазар дава интересна перспектива по темата, която ще се посрещне на нож от феновете на електромобила

Пламен Георгиев,
електромобили зарядна станция

iStock

З ареждането на електрически автомобил е по-евтино от зареждането на бензинов автомобил, нали? Поне така мислят повечето хора, защото на повечето места по Земята това е истина, но ново проучване в САЩ показва, че там ситуацията е различна. Анализът на Anderson Economic Group показва, че има много бензинови коли, които е по-евтино да се заредят за изминаване на 100 мили (160 км) спрямо конкурентни електрически модели. Пак казваме: това важи в САЩ, където цените на бензина са много по-ниски от тези в Европа например.

Anderson Economic Group стига до извода, че зареждането с гориво на леки автомобили и кросоувъри от ниския ценови сегмент излиза средно $9,78 за 100 мили преход. Тук се включват модели като Nissan Versa, Honda Civic, Hyundai Elantra, Subaru Impreza и Mitsubishi Mirage. В същото време зареждането на електромобили като Nissan Leaf и Chevrolet Bolt излиза средно $12,55 за 100 мили. Ако зареждането е на обществена зарядна станция, цената отива на $15,97 за 100 мили.

Anderson Economic Group

Подобна е картината в средния ценови сегмент. Конвенционалните автомобили като Honda Accord, Toyota Camry, Chevrolet Malibu и Subaru Outback средно се нуждаят от $11,08 за изминаване на 100 мили. Конкурентните им електромобили като Kia EV6, Tesla Model 3/Y и Ford Mustang Mach E поглъщат електроенергия у дома за $12,62 на 100 мили. При зареждане на обществена зарядна станция разходът е $16,10.

Луксозният сегмент е този, който прави е-колите най-смислени откъм разход за зареждане, но пък тук собствениците на такива EV са вълнуват най-малко от този параметър. Обикновено BMW 5-Series, Porsche Macan и Audi A6 струват на собствениците си средно $17,56 за 100 мили пробег, докато електрическите Porsche Taycan, Tesla Model 3 и Polestar 2 - $13,50 на 100 мили при зареждане у дома. На зарядна станция разходът е $17,81.

Що касае пикапите, Anderson Economic Group е изчислил, че такива с ДВГ струват средно $17,10 за 100 мили, електрическите пикапи се зареждат у дома за средно $17,72. На зарядна станция разходът скача до $26,38.

зареждане зареждане на електромобил електромобили в България проучване за надеждност анализи