Три марки – една мисия: преосмисляне на най-мощния електромобил

Говорим за 2230 к.с., ускорение до 100 км/ч за под 2 секунди и над 400 км/ч максимална скорост

DEUS Vayanne

Newspress / DEUS

DEUS Vayanne

DEUS Automobiles, Italdesign и Williams Advanced Engineering са трите движещи сили зад този проект, който направи своята световна премиера на автомобилния салон в Ню Йорк.

Vayanne (произнася се вайан) започва да се оформя през 2020 г. от австрийската DEUS Automobiles. Интересното е, че претенциите за динамика на хиперавтомобили се съчетава с максимална пригодност за ежедневно шофиране, нещо, което не се съчетава в реалния свят, но австрийците са решили, че така ще подходят. Затова и автомобилът има пътен просвет от 12 см, който да му позволява да преодолява легнали „полицаи”, както и полезно товарно пространство.

За дизайна отговарят италианските специалисти от Italdesign, на които е поставена задачата да пречупят границите между лук и бъдеще, както това прави сърцето на Европа, Виена (на която е кръстен автомобилът), постоянно развиваща се през вековете.

Проблемът е, че за момента австрийската компания борави предимно с прилагателни, с които да опишат автомобила си, чийто дизайн е на италианци, а електрическото задвижване – на британци.

Newspress / DEUS

През април 2021 г. Williams Advanced Engineering и Italdesign обявиха сътрудничеството си за създаване на гъвкава EV платформа (EVX), на която могат да се „качат” от SUV до суперавтомобили. Вероятно именно тя лежи в основата на Vayanne, но явно тепърва ще научаваме повече за модела.

Newspress / DEUS

За момента е ясно, че мощността на електромоторите (колко са, не се знае, но вероятно са минимум 2, а е възможно и да са 4) е 2230 к.с. (1640 kW), въртящият момент е 2006 Нм. Те трябва да гарантират максимална скорост над 400 км/ч и ускорение до 100 км/ч за под 2 секунди. Серийната версия на Vayanne ще е ограничена до 99 бройки, като първата доставка е планувана за 2025 г.

електромобили в България DEUS Vayanne Deus Automobiles