Tesla Model 3 струва колкото Toyota Corolla в САЩ

Базов Model 3 излиза почти $9000 по-евтино от средната цена на леките автомобили в Щатите

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

iStock

Tesla Model 3 и Model Y, най-продаваните електромобили в света, струват по-малко от средната цена за лек автомобил в САЩ, показва нов анализ на Bloomberg. В него се посочва, че ценовата война може да струва на компанията $1,2 млрд. годишно, но резултатът е ценови паритет с бензиновите коли и пикапи.

Базовата версия с електромотор отзад на Tesla Model 3 струва $38 990 преди данъци и допълнителни такси, $8700 по-малко от средната цена на кола или пикап в САЩ, се казва в анализа. Model 3 сега струва $6500 по-малко от базово BMW 3 Series, $5800 по-малко от базов Mercedes-Benz C-Class.

И това е преди в сметката да влезе федералната субсидия от $7500 и щатските субсидии. След като се приспадне федералната субсидия и икономията от бензин, цената за притежание на Model 3 е идентична с тази на Toyota Corolla, твърди същият материал.

Според EPA, средният разход на гориво, който прави собственик на 2023 Toyota Corolla, е $1650. Стартовата цена на модела е $21 900. Базирайки се само на цена за покупка и разходи за гориво, като се извадят разходите за обслужване и други, то притежанието на Corolla в течение на три година излиза грубо $26 850.

Сметките на Tesla показват икономия от гориво в размер на $3000. След като се приспадне федералната субсидия от $7500, както и допълнителните $2000, които дава щата Ню Йорк например, Model 3 вероятно ще струва около $26 500 преди данъци и такси.

Все пак тази цифра ще варира спрямо различните щати, както и че сметките са доста опростени, тъй като не взимат предвид разходи за поддръжка, такси и други плащания. Но все пак твърдението за паритет в цените има своето основание.

Източник на статията: insideevs.com

Tesla Tesla Model 3 паритет в цените