Suzuki атакува Европа с пет е-коли до 2030 г.

Компанията ще инвестира над 35 милиарда долара в нови модели, разработки и завод за батерии

Suzuki eVX Concept

Suzuki

Представеният наскоро Suzuki eVX Concept.

Suzuki обяви очаквания от феновете на марката план за електрифициране на гамата си. Той включва пускането на пазара на пет изцяло е-модела до края на десетилетието.

Сред тях ще има и електрически Jimny, чиято нова версия с ДВГ видяхме съвсем наскоро.

Без да се пояснява дали това ще е компактният всъдеход с нулеви емисии, първият EV ще пристигне догодина. Но по всичко личи, че е именно Jimny или пък серийният вариант на концепцията eVX, показана в Делхи по-рано този месец.

Suzuki очаква около 80 процента от европейските си продажби през 2030 г. да идват от електрически коли. Това е мноо интересно, тъй като доскоро се смяташе, че компанията изостава с електрификацията.

Suzuki

Обратно - на вътрешния пазар в Япония Suzuki планира да представи шест е-коли до 2030 г., но прогнозира, че само 20 на сто от продажбите там ще дойдат от BEV.

Третият голям пазар - Индия, също очаква да получи шест електрически модела през следващите седем години, което трябва да съставлява около 15% от сделките на марката в страната.

Suzuki ще инвестира над 15 милиарда долара в изследването и разработването на нови модели. В това число влизат научноизследователска и развойна дейност в сектори извън автомобилната индустрия, включително мотоциклети, извънбордови двигатели и други.

Други $19,2 милиарда ще бъдат вложени в изграждането на завод за батерии за електрически коли и съоръжения за възобновяема енергия.

Крайната цел на Suzuki е да стане напълно въглеродно неутрална в Япония през 2035 г. Заводът в Хамамацу трябва да постигне тази цел още през 2027 г. В Европа това трябва да постигнато до средата на века, а в Индия планът е за 2070 г.

Suzuki Suzuki Fronx Suzuki Jimny Suzuki eVX Concept