Subaru прави свой завод за електрически автомобили

Компанията ще инвестира малко над $2 милиарда за EV в следващите 5 години

Subaru Solterra

Subaru

Subaru Solterra e първият електромобил на марката. Практически той е Toyota bZ4X.

Subaru навлиза все повече в електрификацията. Компанията обяви планове да изгради собствен завод за EV в Япония, който да заработи от 2027 г.

Съоръжението е част от мултимилиардна инвестиция в преминаването към коли с нулеви въглеродни емисии, пише Autonews, цитирайки изявление на президента на компанията Томоми Накамура.

Тя включва разработването на собствена платформа, а оттам и на собствени електромобили. Представеният през миналата година Solterra практически е Toyota bZ4X, като дори се произвежда от лидера по продажби на световния пазар.

Плановете на Subaru са “електричките” да започнат да се правят от средата на десетилетието заедно с моделите с ДВГ в завода в Яджима.

А този за електромобили всъщност е съоръжение за двигатели и трансмисии, което ще бъде пригодено за бъдещото производство. От там ще излизат коли за цял свят. Уточнява се точно в кои сегменти. И за обемите. Накамура не даде отговори на този етап.

Той отчете факта, че в последните години пазарът се променя и все повече почват да се търсят електромобили. Допрeди 2-3 години търговците САЩ (ключов пазар за Subaru) не искали EV, но сега нещата са различни, допълни той.

Босът потвърди, че компанията му ще прави и хибриди (е-Boxer). Общата инвестиция за електромобили и хибриди е за 2,05 милиарда долара в следващите 5 години. До 2030 г. около 40 процента от продажбите на марката трябва да са от такъв тип возила. А от първите години на следващото десетилетие - всички.

Продажбите на Solterra стартираха вчера първо в Япония, а в следващите месеци и в цял свят.

Automotive news

Томоми Накамура Subaru Solterra Subaru Impreza 22B STi