След $2 млрд. инвестиция: Ford започна да произвежда електрическия Explorer

Историческият завод на марката в Кьолн бе трансформиран за производство само на електромобили

Ford Explorer Кьолн

Ford

М акар и да се се забави, Ford започна масовото производство в първия си специализиран завод за електрически автомобили (EV) в Европа след инвестиция от 2 млрд. долара, която превърна историческия завод във “фабрика на бъдещето”.

Новият изцяло електрически Ford Explorer, обещаващ над 600 км пробег на ток, е първият автомобил, който слиза от поточната линия на Центъра за електрически превозни средства на Ford в Кьолн. Скоро ще бъде разкрит втори електрически автомобил - нов спортен кросоувър, чието производство в Кьолн ще започне по-късно тази година.

Центърът за електрически автомобили в Кьолн е оборудван с най-съвременния изкуствен интелект и стотици роботи.

Заводът се поддържа от самообучаващи се машини и повече от 600 нови робота, които изпълняват задачи по заваряване, рязане, боядисване и сглобяване в сложен баланс, за да се гарантират прецизност, ефективност и качество.

Автоматично управляеми превозни средства транспортират материали и готови части до работните станции в бояджийния цех. Тези безпилотни транспортни системи се движат по предварително определени маршрути, базирани на подови маркировки или лазерна навигация, а препятствията се откриват с помощта на вградени сензори.

Като част от производствения процес Ford е разработил специално съоръжение само за антикорозионна защита, в което каросерията преминава през серия от вани и завърта корпуса, за да се гарантира, че покритието е нанесено гладко и равномерно.

Базирана на изкуствен интелект прецизна измервателна система със сензор от фотонни кристални влакна проверява всички критични точки на закрепване. Внимателно подбрани роботи избират необходимите части, преместват големи листове метал в щамповъчните машини и заваряват долната част на каросерията.

Кьолн Ford Explorer EV Ford