Ford Еxplorer стана първият електромобил, обиколил земното кълбо

Зад волана му бе Лекси Алфорд, а с нейното постижение са слага начало на продажбите на електрическия Explorer в Европа

Charge Around the Globe Ford Explorer

Ford

Л екси Алфорд официално записа името си като първия човек, обиколил земното кълбо с електически автомобил. Тя направи това с Ford Explorer. Финалът на околосветското пътешествие Charge Around the Globe бе използвано като повод от Ford да даде старт на пазарното лансиране на обяви Explorer в Европа.

Приключението на Лекси с Explorer премина през шест континента, 27 държави и повече от 30 000 километра само с електрическо задвижване. Преодолявайки всякакви препятствия и трудности (в Африка токът си е кът), а зареждането в пустинята Атакама в Чили на практика не е възможно, Explorer доказва какво е възможно да се постигне и колко далеч можеш да се стигне с електрически автомобил.

Автомобилът, с който Лекси участва в пътешествието си, е предпроизводствен модел на Ford Explorer, с възможност за използване на различни видове зареждане - от контакти с променлив ток с мощност 2,2 kW до бързи зарядни устройства на постоянен ток.
Новият изцяло електрически Explorer е първият електрически автомобил на Ford, разработен и произведен в Европа. Моделът се хвали с възможен пробег до 602 км.

Explorer се предлага с възможност за избор на задвижване на задните колела с един двигател (RWD) или задвижване на всички колела с два двигателя (AWD). И двете конфигурации използват NMC батерия с удължен пробег. На по-късна дата ще се предлага и задвижване с един двигател RWD 4 с батерия NMC със стандартен обхват.

Зареждането от 10 до 80% отнема приблизително 26 минути при използване на бързо зареждане с постоянен ток с мощност до 185 kW за модела AWD.

Лекси Алфорд Charge Around the Globe Ford Explorer