Новият завод на Northvolt ще прави батерии за 1 млн. EV годишно

Ще бъде изграден в Германия, инвестицията ще е няколко милиарда евро, а капацитетът 60 GWh

Northvolt

Northvolt

О ще през март миналата година Northvolt обяви, че възнамерява да построи третия си завод в Германия. Шведите не се отказаха от нея, защото имаше спекулации, че компаниите ще пренасочат милиардите в посока САЩ, за да може да се ползват субсидиите от IRA.

Сега вече е ясно, че германския град Хейде е избран за третия завод на Northvolt, като в момента не са уточнени точните параметри на инвестицията. Automotive News пише, че тя може да е в размер на 3-5 млрд. евро в завода, като около 500 млн. евро ще бъде инвестицията от германското правителство съгласно Временната рамка за кризи и преход на ЕС.

Това е страхотна новина за континента и европейските производители, тъй като миналата седмица ви съобщихме, че тайванската ProLogium е избрала френския град Дюнкерк за строеж на втория си гигазавод за батерии с инвестиция в размер на 5 млрд. евро.

Заводът, който трябва да започне да произвежда през 2026 г., е планирано да постигне годишен капацитет от 60 GWh. Той би бил достатъчен за производството на батерии за 1 млн. електромобила годишно. Повече от планираните заводи на VW в Германия Испания, но под мега инвестицията на CATL в Унгария за 100 GWh.

Инвестицията на Northvolt ще създаде 3000 работни места в Хейде и хиляди в околностите.

гигазавод за батерии литиево-йонни батерии батерии Northvolt