Министерство на транспорта: близо 30 000 електромобила до 2026 г.

Заместник-министърът на транспорта обяви, че се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците.

Пламен Георгиев,
електромобили зарядни

iStock

Б лизо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион.

Министърът посочи, че към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000. При това са много по-малко, тъй като към 31 декември 2021 г. у нас регистрираните електромобили (по статистика на КАТ) бяха около 4300.

За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии“, каза Владимир Върбанов.

Данъчната реформа при облагането на автомобилите у нас наболяла тема, която би трябвало да претърпи сериозни промени, но досега никое правителство не се е осмелявало да я започне. Затова това изказване звучи обнадеждаващо, но предстои да видим.

Иначе различни организация в България се упражняват на тема брой електромобили. Една от тях е Електроенергийният системен оператор (ЕСО), чиято прогноза е за 200 000 е-коли у нас до края на 2030 г. Разчетите на ЕСО предвиждат до 2040 г. електрическите автомобили в България вече да са 2 милиона с годишно електропотребление от близо 6 000 000  мегаватчаса.

министерство на транспорта електромобили в България електромобилите Владимир Върбанов