Lancia ускорява прехода, ще предлага само електрически коли от 2028 г.

Компанията е предвидила три нови модела до тогава

Мартин Дешев,
Lancia Pu Ra HPE Concept

, Lancia

Lancia Pu+Ra HPE Concept

Lancia потвърди, че ще стане изцяло електрически бранд, като това ще стане по-рано от очакваното – още през 2028 г. До тогава компанията ще пусне три нови модела, съобщава CarScoops.

Lancia казва, че новият Ypsilon ще се предлага в две версии – изцяло електрически и хибрид. Това ще е последният модел на компанията, който ще предлага някаква форма на двигател с вътрешно горене. Той се очаква през 2024 г.

През 2026 г. компанията ще пусне Lancia Gamma. Тя ще е изцяло електрическа и ще е с приблизителни размери на BMW Серия 4. Колата ще бъде елегантен фастбек и ще използва платформата STLA Medium.

Това ще бъде вторият флагман в гамата на компанията, казва Лука Наполитано, изпълнителен директор на Lancia. Моделът ще е и първият изцяло електрически автомобил, който ще се произвежда в завода в Мелфи, Италия на Stellantis.

„Това ще бъде красив и елегантен италиански автомобил – красив отвътре и красив отвън. Ще се чувствате като в хола на италианска къща. STLA Medium е перфектна за Lancia, като ще е много ефикасна, ще гарантира високо ниво комфорт и ще може да се използва и за предно предаване и за задвижване на 4-те колела“, допълва Наполитано.

Lancia очаква колата да предлага около 700 км. пробег с едно зареждане. Компанията прогнозира, че 50% от продажбите ѝ ще са извън Италия, но в Европа.

През 2028 г. можем да очакваме и новата Delta. Тя ще е изцяло електрическа, като засега компанията запазва подробностите за нея в тайна. Тя обаче уверява, че ще е „истинска Delta” и ще е вълнуваща и ще се възползва максимално от технологиите. С нея цялата гама на Lancia ще стане изцяло електрическа.

електрически автомобили Великобритания електрически автомобил автомобили коли Lancia