Колко отнема сглобяването на една батерия за електромобил

Електрификацията на Peugeot се ускорява през 2022 г. с новия 408, който ще подсили Plug-In Hybrid гамата

Peugeot батерии

Peugeot

П рез 2022 г. повече от 70% от гамата на Peugeot, продавана в световен мащаб, е електрифицирана, а в Европа всеки четвърти пътнически автомобил през първата половина на 2022 г. е от този тип (за сравнение, през 2021 е бил всеки шести). До 2025 г. цялата моделна гама на Peugeot ще предлага електрифициран вариант. Това ще изисква значително увеличение на броя на произвежданите батерии. Peugeot смята, че ще съумее да сглобява до 10 000 батерии на месец за гамата си от автомобили до следващата година и 7000 на месец за лекотоварната.

Сглобяването на една батерия от 50 kWh отнема около 60 минути на квалифицираните техници. За по-големите, с капацитет 75 kWh са необходими 90 минути. Екипът подлага всяка батерия на серия от тестове и всяка една от тях е с 8 години или 160 000 километра гаранция. Гарантира се и запазване на 70% от заряда за периода на гаранцията. Процесът на тестване отнема 15 минути и е задължителен. Част от теста симулира работата на батерията в превозно средство, за да потвърди надеждността, а теста за производителност симулира употребата при пълно натоварване.

Последният тест е за плътност. Батерийният модул се подлага на налягане, за да се провери неговата херметичност. Правилното уплътняване предотвратява навлизането на вода или външни частици в клетките на батерията и компрометиране на нейния жизнен цикъл или производителност. Квалифицирани оператори работят в специализираните работилници за сглобяване на батерии на пет завода на Stellantis Group: Виго и Сарагоса (Испания), Търнава (Словакия), Сошо и Мюлуз (Франция), а отскоро и Хорден (Франция).

Peugeot литиево-йонни батерии батерии