И Великобритания спира субсидиите за купуване на електрички

Интересът към електромобилите в страна остава много нисък

FIAT Doblo e Doblo

FIAT

В еликобритания няма да предлага никакви субсидии или други финансови стимули за закупуването на електрически автомобил през 2024 г. Това става ясно от новия бюджет, който парламентът предстои да приеме, съобщава AutoExpress.

Имаше и предложения да се намали пътният данък за електрички, както и ДДС. Нито една идея не е приета от финансовия министър Джереми Хънт, въпреки множеството призиви от бранша, тъй като интересът към електромобили в страната остава изключително нисък. Така в бюджета няма нито дума за електрическите коли.

В продължение на три седмици Общността на производителите и търговците предлагаше различни варианти за мотивиране на продажбите на електрички. Сред тях бяха намаляване на ДДС наполовина, което щеше да доведе до спестявания от средно 4000 британски лири на купувач.

Предлагаше се още изваждане на електрическите автомобили от допълнителния 5-годишен „данък за скъпи автомобили“, което струва 1950 лири. Друга идея беше да се намали 20% ДДС при зареждане на електричка от публична зарядна станция и то да стане 5% както е при зареждане у дома.

„Изключително разочароващо е, че министърът не възстанови финансовите стимули за купуване на електрически автомобили в новия бюджет. Числата не лъжат и по-малко от една от всеки пет новорегистрирани електрически коли е на частен клиент, като целият пазарен дял на електричките е много под 22-та процента, които правителството иска“, коментира Деймиън Дали, управляващ директор на FIAT UK.

Дали допълва, че „търсенето на електрически автомобили отслабва и влизаме като сомнамбули в криза. Правителството поставя под риск и своята стратегия за нулеви нетни емисии. Без никакви финансови стимули от правителството, за хората няма никаква причина да сменят колата си“, допълва Дали.

коли автомобили електрически автомобил електромобили