И GM смята, че цените на е-колите и тези с ДВГ ще се изравнят скоро

Преди дни писахме, че Volvo е на мнение, че паритет ще бъде постигнат през 2025 г., сега GM посочва същата година

Пламен Георгиев,
Cadillac Celestiq

, Cadillac

Cadillac Celestiq

General Motors смята, че през 2025 г. електрическите автомобили ще бъдат „солидно печеливши”, когато се очаква концернът да продава по 1 млн. от тях в Северна Америка.

Главният финансов директор Пол Джейкъбсън казва, че компанията ще поддържа марж на печалбата от 8 до 10% през следващите години, като електромобилите почти ще достигнат маржа на возилата с ДВГ.

Компанията предвижда едноцифрен марж в ниския до среден едноцифрен марж през 2025 г. GM очаква да генерира над $50 млрд. приходи от електромобили и общо $225 млрд. приходи през 2025 г. Миналогодишните й приходи бяха $127 млрд.

Когато прибавим субсидията, ще говорим за около $3500 до $5500 печалба на автомобил, или около 5 до 7 пункта марж по програмата EV."

GM е заделил $35 млрд. за електрификация и автономно управление до 2025 г., като се стреми до 2035 г. портфолиото от пикапи да бъде СО2 неутрална.

До средата на десетилетието капацитетът на GM за производство на батерии трябва да достигне 160 GWh. В същото време цената на батериите трябва да спадне до около $87 на kWh, а през втората половина на десетилетието – до $70 на kWh.

GM откри първия си завод за батериите Ultium тази година. Втори завод трябва да отвори врати през 2023 г., последван от трети към края на 2024 г. Очаква се скоро да се разбере локацията и за строежа на четвърти завод за батерии.

Източник на статията: autonews.com

General Motors паритет в цените