GM и Honda заедно ще правят електромобили на “достъпни” цени

Споразумението между двете компании включва и разработването на батерии

Honda HRV

Honda

Новата Honda HR-V беше представена в САЩ, а от догодина японската марка ще я предлага и в Европа.

General Motors и Honda разширяват сътрудничеството си ще правят заедно електромобили на “достъпни цени”, обявява “Ройтерс”, цитирайки съвместно изявление на двете компании.

Какво значи “достъпни”? Напоследък доста марки употребяват тази дума по отношение на “електричките”, като хоризонтът е втората половина на десетилието.

В случая с GM и Honda, те ще направят обща платформа, от която трябва да започнат да излизат милиони автомобили от 2027 г.

Според вицепрезидента на GM Кен Морис, “достъпни” дотолкова, че ще бъдат на цени под 30 000 долара, колкото ще струва излизащия скоро Chevrolet Equinox. И той е SUV.

Те ще са компактни кросоувъри най-вече.

Двете компании не казват колко ще вложат в проекта си, но е ясно, че той ще включва и съвместно производство на батерии, като по този начин ще разчитат да свалят цените.

Като основни пазари се сочат Северна, Южна Америка и Китай. Но що се отнася до Honda, можем да се надяваме и на доставки в Европа.

GM планира пълен въглероден неутралитет от 2040 г., а за лекотоварните от 2035 г. При Honda този хоризонт е по-далеч - 2050 г.

Американският гигант и японската марка имат отношения покрай компанията Cruise, която разработва автономно управление и първите коли-роботи с марка GM трябва да се появят догодина. В Cruise дял има и Honda, а също така в ноу-хауто.

И още - компаниите разработват проекти и за водородно задвижване. Сътрудничество по всички параграфи.

Ройтерс

Cruise Origin договор електромобили в България Honda e General Motors