Флорида обмисля да наложи данък за собствениците на електромобили

Ходът има за цел да събира данъци за поддръжка на пътната мрежа, които собствениците на коли с ДВГ плащат на бензиноколонката

Ford F 150 Lightning

Ford

Ford F-150 Lightning

Щ атът Флорида може скоро да наложи нов данък на собствениците на електромобили. Водачите в щата, които шофират автомобили с двигатели с вътрешно горене плащат данък, когато зареждат колите си с гориво. Флорида ще е един от над 30 щата в САЩ, които ще наложат подобен данък, ако законовата инициатива мине в сената.

Тази седмица сенаторите от Committee of Transportation на щата се срещнаха да обсъдят въпросния данък за собственици на е-коли.

„Твърдението е, че собствениците на електрически превозни средства може да не допринасят справедливо за разходите за изграждане и поддръжка на обществената пътна мрежа чрез плащане на традиционни такси за регистрация“, казва главният законодателен анализатор на Сената, Синди Прайс.

Добавянето на такса специално за собствениците на електромобили би било допълнение към тази, която те вече плащат за всяко редовно регистрирано превозно средство в щата. Според The Center Square на хибридните автомобили също може да се наложи такса, въпреки факта, че вече плащат за гориво. Очевидно подобна такса би била по-малка от тази, наложена на собствениците на електромобили.

Според председателя на комитета сенатор Ник ДиСели около 31 щата вече са подадени подобни закони. Това включва такси, вариращи между $45 и $200 в зависимост от щата и въпросния автомобил. Различните щати определят таксата по различни начини, понякога въз основа на размера на автомобила, друг път спрямо компонентите на задвижването.

Някои щати използват парите за общ фонд за поддръжка на пътища, докато други ги използват за инфраструктура за електрически превозни средства. Как точно Флорида ще използва средствата предстои да се разбере. Всъщност комисията все още работи точно колко да начисли, как да определи различните суми на таксите и кога тези такси ще влязат в сила. В крайна сметка собствениците на електромобили във Флорида вероятно ще трябва да плащат повече, не се знае кога.

електромобили в България данъци Флорида САЩ