Електромобилите щели да поевтинеят много

Електромобилите щели да поевтинеят много

ЕПА/БГНЕС

Електромобилите щели да поевтинеят много

До осем години цената на електромобилите и хибридите ще падне с 30 - 40%, най-вече заради падането на цената на акумулаторите им, пише "Автопрес 2001".

Смята се, че до края на десетилетието цената на този автомобилен енергоизточник ще падне с цели 45%. Според някои анализатори дори и тази прогноза е по-скоро песимистична.

Според специалистите на "Дженеръл мотърс" цената на акумулаторите към 2020 г. ще падне цели пет пъти: ако в момента акумулаторът на "Шевролет Волт" струва около 1000 долара за един осигурен кВтч, то след осем години за същото ще стигат само 200 долара.

Причина за намаляването цената на акумулаторите е бързото развитие на технологията. Тя позволява акумулаторите и от ново поколение да са по-мощни от сегашните с цели 80%.

Освен това анализаторите очакват технологичен пробив в развитието до две години, защото в областта са съсредоточили усилия и средства много големи компании в целия свят.

Работи се и за създаването на по-ефективни системи за зареждане, което ще позволи на електромобилите да станат по-сериозна конкуренция на конвенционалните коли.

У нас се предвижда такса "регистрация", местните данъци и такси, а също и нуждата от винетка за електромобилите да отпадне, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Мерките са заложени в Националния план за действие за подкрепа на електротранспорта, който до края на август ще бъде внесен в Министерския съвет.

Също така от 1 септември електрическите автомобили ще паркират безплатно в синята зона на София (вж. видео).

Друга идея, която се обмисля, е да се даде право на водачите на електромобили да се движат в бус лентите.

Обмисляме възможността в бъдеще да подпомагаме закупуването на такъв тип автомобили, например от Националния доверителен екофонд, но на този етап не говорим за това, защото там средствата са много ограничени, обясни министърът.

"Електрическият автомобил все още е скъпа инвестиция за всеки един от нас. Той струва по-скъпо от другите автомобили, но по-високата му първоначална стойност трябва да се сравни с разхода за придвижване.

Едно зареждане на електромобил за 150 км струва 12 лв., което означава, че изминаването на 100 км струва по-малко от 9 лв - повече от два пъти по-евтино от дизелов автомобил от същия клас", изчислява Добрев.

Министърът откри деветата зарядна станция за електромобили в София, която се намира непосредствено пред входа за паркинга на сградата на ръководеното от него ведомство на ул. "Славянска" №8.

Освен в столицата зарядни пунктове за електромобили има също в Русе, Добрич и Исперих.

Източник на статията: Vesti.bg

стимулиране хибриди електромобили