Електрическият Hyundai Ioniq 6 e готов да разкрие потенциала си

Моделът ще е с по-голяма батерия, ревизирани предни светлини и увеличена дължина.

Hyundai Prophecy Concept

Hyundai

Hyundai Prophecy Concept

Hyundai Ioniq 6, вторият електрически модел на компанията, произведен на новата платформа, ще бъде представен в следващите месеци, разкри шефът на дизайна СангЮп Лии.

Дизайнът на седана, който бе загатнат от концепта Prophecy, също е финализиран, допълни Лии, след като в края на миналата година са появи информация, че е била поръчана промяна на някои елементи.

Лии не коментира публикации по темата, но коментира: „Ioniq 6 е в духа на Prophecy. Автомобилът е по-висок заради платформата. А дизайнът максимизира интериорното пространство. Има и много аеродинамични подобрения по автомобила. Готов е от доста време.”

През септември Korean Economic Daily писа, че лансирането на Ioniq 6 е отложено за средата на 2022 г., за да може купето да бъде удължено с 20 мм, дизайнът на броните и светлините да се промени, а капацитетът на батерията да се увеличи от 72,6 kWh до 77,4 kWh.

Забавянето на модела се дължи и на времето за трансформация на завода в Асан, където ще се произвежда. Там до момента се правеше Sonata с ДВГ, но е нужно време поточната линия да се пригоди за платформата E-GMP.

Hyundai

Моделът вече бе забелязан да преминава тестови. Прототипът е с по-конвенционални фарове и по-висок силует спрямо концепта. Пролуки в камуфлажа позволиха да се забележат пиксализираните задни светлини които ги има и при Prophecy, който направи дебют пред публика на изложението в Мюнхен миналата година.

Ioniq 6 ще е много близък до „петицата” в технологично отношение, споделяйки 800-волтовата архитектура E-GMP. Капацитетът на батерията от 77,4 kWh ще е по-голяма от 73-киловатчасовата на Ionic 5. Очаква се така седанът да предложи пробег около 500 км. Не е ясно дали ще има опция за избор и на по-мака батерия, какъвто е случаят при Ioniq 5, който се предлага и с батерия с капацитет 58 kWh.

Hyundai Prophecy Concept Hyundai Ionic 6 Hyundai