Държавата дава 42 млн. лева за зарядни станции по магистралите

Процедурата за изграждането им е започнала, съобщи министър Георги Гвоздейков

Kaufland зарядна станция

, Kaufland

Снимката е илюстративна

Г отови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата. Това заяви в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност“. Предстои в рамките на заседанието да бъдат одобрени методика и критерии по процедурата, която се планира да бъде обявена през ноември 2024 г.

Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лв., от които 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт”, заяви министърът.

Не бе казано в какви срокове ще бъде изградена тази инфраструктура по магистралите. Но определено тези средства ще спомогнат за увеличаване на автопарка от електромобили в България. У нас все още основното притеснение е свързано със зареждането и зарядната мрежа.

Но когато тези пари бъдат усвоени (използваме термина неслучайно, но и с надеждата този път да бъркаме), магистралната мрежа би следвало да предлага много по-добри условия за бързо зареждане на електромобили.

Напомняме, че ЕС задължи страните да изградят станции на 60 км една от друга по основните си пътни артерии.

зарядни станции министерство на транспорта Георги Гвоздейков България магистрали