Доставчик на батерии за Tesla, VW и Ford ще прави завод в Европа

LG Energy Solution увеличава производствени мощности извън Китай

зареждане кола електромобил Porsche

Porsche

LG Energy Solution заяви, че оглежда места в Европа за нов завод за батерии и ще увеличи производството в Азия - извън Китай, където локдауните срещу COVID-19 и растящите разходи намалиха печалбата й, предаде Ройтерс.

Южнокорейската компания доставя батерии за електрическите коли на Tesla (цилиндрични), General Motors, Ford, Volkswagen Group, Lucid и т.н.

Компанията не каза колко планира да инвестира в новия европейски завод, не даде и времева рамка за строителството.

С намаляващия недостиг на чипове и плановете на клиентите ни да пускат все повече нови модели, както и стабилното търсене на EV, очакваме солидно търсене на цилиндрични EV батерии през втората половина на тази година“, каза главният финансов директор Ли Чанг Сил в конферентен разговор.

Анализаторите са разделени по отношение на краткосрочните перспективи за търсенето на електромобили, тъй като инфлацията и лихвените проценти се повишават, докато проблемите с доставките и антипандемичните мерки прекъсват производството.

LGES заяви, че има за цел да разшири съвместните предприятия за цилиндрични батерии за стратегически клиенти и стартиращи EV компании в Северна Америка.

Доставчикът каза, че преразглежда инвестиция от $1,29 милиарда в завод за цилиндрични клетки в Аризона и ще излезе с изявление по въпроса след три месеца.

LGES планира да започне да продава литиево-желязо фосфатни (LFP) батерии, произведени в Китай, през 2023 г., и да добави нова производствена линия за LFP в своя завод в Мичиган през 2024 г., за да отговори на търсенето в Северна Америка.

Ройтерс

LG Energy Solution завод за батерии батерии за електромобили