Денков: Имаме инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии у нас

Това обяви премиерът Николай Денков след среща на Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор

Пламен Георгиев,
министерски съвет

iStock

Д нес министър-председателят хвърли „бомбата”, че белгийска компания е потенциален инвеститор на 1,1 млрд. евро в страната ни за производство на литиево-йонни батерии.

Няма да споменаваме предходната подобна новина, тогава за производство на цели автомобили, както би казал един виден ръководител от близкото ни минало. И онази „новина” беше за някакви си 100-ина милиона, а тук говорим за милиард!

„Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма. Става дума за намерение за производство на ново поколение литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, предаде думите му dariknews.bg.

Премиерът Денков поясни, че инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента. „Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора. Специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно“, поясни още министър-председателят.

Николай Денков обяви още, че за реализиране на инвестицията е предвидено да бъдат наети около 1000 български работници. „Специално фокусът в върху български изследователи и работници в тези производства“, подчерта той. Според премиера реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България. Денков увери още, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат използвани токсични материали, каквито има в производството на някои други типове батерии.

Николай Денков инвестиционно намеренеи литиево-йонни батерии министерски съвет инвестиции в електромобили