Bosch: 70% от пазара в Европа ще е за EV до 2030 г.

Анализът на компанията казва, че между 40 и 50% ще е делът на електрическите в Северна Америка и Китай

електромобили Peugeot e5008

, Peugeot

Peugeot e-5008

Bosch вярва, че идват добри времена за производителите, продаващи електрически автомобили. Доставчикът е уверен, че до 70% от пазара на нови автомобили в Европа ще се пада именно на EV-тата, докато в Северна Америка и Китай този процент ще е между 40 и 50. Предвижданията са направени към 2030 г.

Тези цифри изнесе Щефан Хартунг, председател на борда на директорите на Bosch, по време на годишната пресконференция на компанията, която е най-големият автомобилен доставчик на света по приходи.

Електрическата мобилност идва, единственият въпрос е колко бързо ще дойде в различните региони в света“, казва Хартунг. „Смятаме, че 70% от продажбите на нови автомобили в Европа ще са на изцяло електрически модели до 2030 г. Тази цифра вероятно ще е от 40 до 50% в Китай и Северна Америка.“

Това съвпада със сметките на Kia, която вярва, че 40% от продажбите й в Северна Америка ще са електрически коли до 2030 г. На този пазар е много важно какво ще стане с обжалването на републиканците на плана за субсидиране на електрическите (и батериите) местно производство).

Bosch вярва също, че водородът има светло бъдеще. Компанията отбелязва, че технологията е най-бързият път към намаляване на вредните емисии от тежките търговски камиони. Очаква, че пазарът на водородни двигатели ще възлиза на $1 млрд. до 2030 г.

електромобили Bosch анализи прогнози