BMW пуска първия си брониран електрически автомобил

i7 Protection е малко по-бавен, но много, много по-здрав

Мартин Дешев,
bmw i7 protection

BMW

BMW представи първия си брониран електрически автомобил. Това е новият i7 Protection, който покрива изискванията за защита VR9 „без никакви ограничения“, казва компанията.

Очаквано, автомобилът е сериозно преработен. Той използва новото BMW Protection Core – структура на купето, която е от подсилена стомана. Към нея са добавени допълнителни бронирани плочи на пода и покрива. Използвано е и бронирано стъкло. То може да издържи на стрелба с 7.62х54 R амуниции. Може дас е поръча и допълнителна бронировка на определени зони на купето срещу клас VPAM 10 амуниции.

BMW казва, че i7 Protection ще се предлага само в Европа. Автомобилът защитава от атаки с дронове с експлозиви в тях, гранати и т.н. Шасито също е преработено, за да се справя с допълнителното тегло и да осигурява нужната стабилност при екстремни ситуации. Компанията казва, че въпреки това е запазен максимален комфорт на возията.

Това е и първият и засега единствен модел с Integral Active Steering технологията. Това означава, че и задните колела могат да завиват, което подобрява маневреността и комфорта.

BMW

Колелата са с 20-цолови джанти, а гумите са специално разработени от Michelin за бронирани седани. Те комбинират комфорт и стабилност, като могат да се използват дори без никакъв въздух в тях с до 80 км/ч.

BMW

BMW i7 Protection има и множество системи за сигурност, като технологиите помагат на шофьора с информация и предупреждения, но не се намесват в управлението на автомобила. В интериора е запазен пълен комфорт и лукс с всички очаквани технологии и дори мощна аудио система, големите екрани от стандартната кола, електрически щори и др. Има и хладилник за шампанското.

BMW

Освен това се предлагат и много допълнителни опции за персонализиране. Всички познати луксозни екстри са на разположение. Добавени са и специфични за бронирани коли екстри като възможност за сигнална система, високоговорител, микрофони, вграден пожарогасител, радиопредаватели, система за осигуряване на свеж въздух в купето и др.

Очаквано, всичкото това тегло забавя автомобила. Времето до 100 км/ч от място е 9 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. Колата се задвижва от 2 електромотора с обща мощност 544 к.с. и 745Nm.

BMW предлага бронирана версия и на „седмицата“ с традиционен двигател. Моделът BMW 7 Series Protection използва V8 с две турбини и 48V „мек“ хибрид. Общата мощност е 530 к.с. и 750Nm. Спринтът до 100 км/ч е 6.6 сек, а максималната скорост е 210 км/ч.

бронирана лимузина електрически автомобил автомобили коли BMW