Audi влага над 300 милиона евро в унгарския си завод

От 2025 г. там ще се праят електродвигатели и компоненти за тях

Audi завод Дьор

Audi

Заводът на Audi в Дьор.

Audi ще вложи малко над 300 милиона евро в унгарския си завод в град Дьор, заяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто, цитиран от “Ройтерс”.

Там се правят автомобили, но и сглобяват двигатели. Второто е дори по-важно за германската марка, тъй като е най-голямото съоръжение за тази цел на Audi. През миналата година там са направени 1 620 767 двигатели.

Инвестицията е в електрически компоненти и агрегати. Нейната цел е от 2025 г. да започнат да се произвеждат такива.

Същевременно ще бъдат прибавени още 500 работни места. А след 2035 г. в Дьор ще започнат да се правят и електромобили, но за това ще са нужни по-големи инвестиции.

Audi е сред компаниите, които най-отявленто призовават за електрификация на моторните превозни средства. Често в тази посока се изказва босът на компанията Маркус Дюсман.

В Инголщат планират да престанат да продават коли с ДВГ от 2033 г. Което е с две години по-рано от решението на ЕК и ЕП за нулеви въглеродни емисии в колите, което означава спиране на конвенционалната тяга, поне що се отнася до новите возила.

Audi призовава също така до 2040 г. Европа да изостави добиването на енергия от изкопаеми горива и да започне да го прави само от възобновяеми източници.

Ройтерс

завод в Дьор завод Audi