Апетитът идва с яденето: BYD атакува Европа

Най-големият китайски производител отваря шоурумове в Швеция и Германия

BYD Han EV

Newspress

BYD Han EV

К итайският производител BYD Auto продължава агресивната си стратегия за разрастване със съобщението, че от последното тримесечие на годината започва да продава електромобили в Швеция и Германия.

След пазарното лансиране в Австралия през февруари, дебютът в Япония миналия месец и поява на пазара в Нидерландия през септември, BYD съобщи, че се е доверил на европейската дилърска група Hedin Mobility да дистрибутира, продава и обслужва пътническите й модели в Швеция и Германия.

Hedin ще отвори шоуруми в Швеция и Германия, започвайки от Стоклохм през октомври. Същият месец ще бъдат открити шоурумовеи в Германия, но за момента не се казва в кои градове. BYD ще лансира клиентски уебсайтове за всеки пазар по-късно този месец, като информация за моделите ще се появи през септември.

Стартът на продажбите е плануван за октомври, а първите доставки в Швеция и Германия ще започнат през последното тримесечие на годината.

Hedin Mobility Group е едно от най-големите частни дилъртва в Европа, управляващо над 230 шоурума в 8 страни, включително Германия и Скандинавия. През 2021 г. групата е продала над 125 000 автомобила.

 BYD Tang EV

Newspress

BYD Tang EV

В момента BYD продава автомобила само в Норвегия, където е представен с електрическия Tang. Но китайците ще разширят предложенията си, изградени на е-платформата 3.0 и задвижвани от новата батерия Blade Battery, разчитаща на LFP химия и системата cell-to-pack.

Възможно е на европейските клиенти да бъдат предложени компактният седан Seal, малкият кросоувър Atto 3 и субкомпактният хечбек Dolphin. Остава да видим дали ще бъде предложен и флагмана Han, който бе представен през 2020 г. той ускорява до 100 км/ч за 3,9 сек и гарантира пробег до 605 км, но по цикъла NEDC.

BYD BYD Auto китайски автомобили електромобили в България