Жертвите на катастрофи по света: 1,3 млн. годишно

Жертвите на катастрофи по света 1 3 млн годишно

, БГНЕС

Жертвите на катастрофи по света: 1,3 млн. годишно

Всяка година в резултат на пътнотранспортни произшествия по света загиват близо 1,3 млн. души, а други 50 млн. са ранени и стават инвалиди.

Това сочи статистиката Световната здравна организация (СЗО) във връзка с отбелязвания Световен ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Пътнотранспортните произшествия са първата по значимост причина за смъртта на млади хора на възраст от 10 до 24 години, се посочва в изявлението.

СЗО призовава правителствата и неправителствените организации в целия свят да привлекат вниманието на обществеността към пътнотранспортните произшествия, техните последици, както и мерките за предотвратяването им.

Световен ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия, учреден от Общото събрание на ООН през октомври 2005 г., тази година се отбелязва в навечерието на Първата световна министерска конференция по безопасността на движението.

Тя ще се състои в Москва на 19 и 20 ноември с участието на делегати от 110 страни.

Папа Бенедикт XVI призова за предпазливост при движение по пътищата.

Светият отец посвети на безопасността на автомобилното движение неделната си проповед.

Призовавам всички, които сядат зад волана, да проявяват предпазливост и отговорност както за своето здраве, така и за живота на другите хора, заяви Бенедикт XVI пред събралите се на площада вярващи.

Той добави, че ще се моли за душите на всички загинали при пътни произшествия.

В руската столица бе открит паметник, който трябва да служи като предупреждение срещу шофирането в нетрезво състояние, съобщи ИТАР-ТАСС.

Скулптурата бе открита по случай Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва днес, и представлява 12-метрова бутилка, пълна със смачкани катастрофирали автомобили.

Засега постаментът стои в сградата на Международния търговски център в Москва, където след няколко дни ще се състои първата министерска конференция, посветена на сигурността по пътищата.

След това бутилката ще бъде пренесена на постоянното си място, вероятно на един от централните булеварди на Москва - "Ленинградския проспект".

От началото на 2009 г. 10 500 катастрофи в Русия са били причинени от пияни шофьори. В резултат са загинали 1 800 души, а над 15 500 са били ранени. 

Източник на статията: Vesti.bg