VW включи на задна, отказа се да прави евтин EV с Renault

Французите продължават сами с проектирането на електрическия Twingo, планиран да влезе в продажба през 2026 г.

Renault Twingo Concept

, Renault

Renault Twingo Concept

olkswagen се оттегли от разговорите с Renault за съвместно развитие на достъпна електрическа версия на Twingo, съобщи Automotive News. Разривът между двете компании означава, че сега VW продължава сам в развитието на свой евтин EV, Renault ще продължи с развитието на Twingo EV, планиран да влезе в производство през 2026 г.

Какви са причините за този разрив на отношенията, нито една от двете страни не коментира. В основата на първоначалния старт на преговорите бе идеята да се намалят разходите в разработката на този нов модел, което е основно препятствие за европейските производители, изправени пред китайската конкуренция.

Един от източниците, цитиран от Automotive News, казва, че двете страни „не успяха да постигнат споразумение“. Друг казва, че са били много близо до това да постигнат споразумение, но VW се е отказал от преговорите и е решил да продължи сам.

Плановете на Renault са да лансира въпросното Twingo на цена под 20 000 евро.

VW също цели да слезе под психологическата граница от 20 000 евро, но германците изостават по пътя към надпреварата за предлагане на достъпни малки електпомобили.

Renault Renault Twingo Concept Volkswagen Passat 2024 Алианс Renaut-Nissan евтин EV