Volkswagen спря производството на седана Arteon, комбито ще продължи да живее

Вместо него на поточната линия застават други модели

Мартин Дешев,
Volkswagen Arteon

Volkswagen

Volkswagen потвърди пред Motor1, че производството на седана на Arteon е спряно. Това е станало още към края на миналата година, когато последният екземпляр е слязъл от поточната линия на завода в Емден, Германия.

През юни 2023 г. изпълнителният директор на Volkswagen Group Томас Шафер обяви, че някои от по-малко популярните модели ще бъдат спрени, за да има ресурс за по-продаваните. Шафер още тогава спомена, че Arteon ще е сред тях, но не коментира срокове.

Оказва се, че това вече се е случило, но само със седана. Arteon  Shooting Brake, т.е. комбито, ще продължи да се произвежда без промени. При това поне до 2026 г.

Говорителят на Volkswagen Мартин Хюбе не коментира дали моделът се радва на достатъчно голяма популярност, но това изглежда е така. Комбито на Arteon се предлага на по-малко пазари, например няма го в САЩ. В Европа обаче има богат избор разновидности, включително и спортен R модел. А в Китай Arteon се предлага с името CC.

На практика Volkswagen вече няма седан с ДВГ. Единственото предложение е ID.7, който е електрически. На теория и Arteon и ID.7 са лифтбек модели, заради по-голямата си задна врата, но формата им е на седан. Очаква се тази година компанията да покаже и комби на ID.7.

Друга жертва на стратегията е кабриолетът на T-Roc. Той изживя едно поколение преди да бъде спрян. Компанията продължава и работа по съкращаване на разработката на нови коли от 50 месеца до 36 месеца без това да влоши качеството.

коли автомобили Volkswagen Volkswagen Arteon