Volkswagen ID.X Performance Concept е с 558 к.с. и агресивен аеро пакет

Направен е за специална среща на ID-общността, но се надяваме реакцията по адрес на този концепт да е такава, че във Волфсбург да вземат правилното решение за производството му

Пламен Георгиев,
Volkswagen IDX Performance Concept

Volkswagen

Т ези дни бяха много силни от страна на Volkswagen. Компанията показа концепта ID.2 GTI и съобщи за сериозен ъпгрейд на мощността и пробега на ID.4/ID.5. Очакваме в скоро време моделите ID. Buzz и ID.3 да бъдат надградени със специални версии с емблемата GTX.

А ето и най-голямата изненада за седмицата, това е електромобилът, който всички искахме да видим от Volkswagen. ID.X Performance е обозначен като концепция, направена, за да бъде показана на ID-общността, която ще се събере в Локорно, от швейцарската страна на Лаго Маджоре.

Силно се надявам реакцията да е такава, че Concept след ID.X Performance да отпадне в един момент и да видим ID.X Performance в ограничен тираж. Този аеродинамичен електрически седан го заслужава.

Volkswagen

Той споделя само общите линии на донора си ID.7, всичко останало е аеродинамично оптимизирано. Предницата е силно променена с голяма черна решетка в основата на бронята и още по-впечатляващи въздуховоди пред колелата.

Volkswagen

Те са изпълнени в контрастиращ черен цвят, в който са оцветени веждите над калниците, праговете, масивният спойлер и карбоновият дифузьор. Джантите са 20-ки, изпълнени в златист цвят. Червени акценти ала GTI и червени спирачни апарати оставят финалния щрих върху визията на ID.X Performance, която наистина впечатлява. За това спомага е фактът, че окачването е снижено с 60 мм спрямо ID.7.

Volkswagen

Впечатляващи са параметрите и под атрактивните външни панели. Говорим за два електромотора със системна мощност 558 к.с. Подобно на донора си, концептът ID.X Performance може да се зарежда на DC бърза зарядна станция с капацитет 200 kW.

Както казахме в началото, никой не говори за серийно производство, но това не ни пречи да се надяваме, че такъв модел би могъл да се появи в даден момент като лимитирана серия. Това би могло да стане много по-лесно, отколкото да речем оживяването на шоу моделите ID. XTREME и ID. Xcite, които бяха показани на предишни издания на ID-общността.

Volkswagen Volkswagen ID.X Performance Concept