Вдигнаха максималната скорост по столичния „Яворов” на 70 км/ч

Надлезът до Семинарията беше отлично място за засада при досегашните 50 км/ч

Пламен Георгиев,
София телевизионна кула Яворов

iStock

Д осега ограничението по бул. „Яворов” в София бе 50 км/ч, но от дни тя е вдигната на 70 км/ч, съобщава Telegraph.bg. Булевардът е трилентов, еднопосочен, но въпреки това години нямаше особен смисъл от него с тази ниска скорост, която беше изключително привлекателна за „триногите” на КАТ. Мнозина са тези, „изгорели” при движение в посока от телевизионна кула към „Кошарите”, точно при спускане на надлеза. Тази точка ще продължи да е притегателна за органите на реда, но поне сега наистина ще си в нарушение, ако бъдеш сниман, защото 70 км/ч са повече от разумна скорост за движение по този булевард.

Това решение е пробив за столичните шофьори, тъй като логиката обикновено е за намаляване на скоростта. Telegraph.bg съобщава, че освен за алея „Яворов“ увеличение на 70 км/ч се предлага и за бул „История славянобългарская“, бившата улица „202“. Там има една пешеходна пътека и не се подкрепя с аргумент, че трябва да се изгради пасарелка или подлез.

В София единственият бърз булевард е „Цариградско шосе” с 80 км/ч, колкото е и ограничението на Околовръстното. Максимумът на други възлови булеварди в столицата е 70 км/ч.

София ограничение на скоростта телевизионна кула Яворов