Ваучери се очаква да заменят отстъпката от 25 стотинки

Един от вариантите е компенсацията да е за хора с доходи под максималните за страната 3400 лв.

,
бензиностанция бензиноколонка

iStock

П рез февруари се очаква да бъде обявена мярката, която да замести отстъпката от 25 стотинки за горивата, обяви транспортният министър Христо Алексиев след днешното заседание на Министерския съвет, предаде NOVA.

Един от вариантите е компенсацията да бъде под формата на ваучери за хората с доходи под максималните за страната 3400 лв.

„Ние работим приоритетно, на първо място трябва да компенсираме най-уязвимите групи. Разбира се работим и по другата мярка за ваучери за горива, но  как беше досега - тези 25 стотинки се получаваха от хора, които имаха превозни средства лични автомобили, а тези, които нямат възможност и не могат да си позволят такива автомобили бяха пренебрегнати”, коментира Христо Алексиев.

През уикенда министърът на икономиката Никола Стоянов отчете и сериозен спад в цените на бензина и дизела в сравнение с лятото - съответно с 20 и 15%.

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския и междуселищния транспорт, за учащите ще има намаелние със 70%, а за пенсионерите - 40 на сто.

Бюджетът на мярката е 73 милиона лева. Парите са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас”, заяви Алексиев.

Министерският съвет е приел и промени, с които увеличава с 27 милиона субсидиите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, за да продължат да съществуват.

Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно ползване на градския транспорт и ще намали пътуванията с коли, съответно - и замърсяванията”, каза Алексиев.

И поясни, че намаленията ще важат през цялата 2023 г.

ваучери отстъпка Христо Алексиев цени на горивата бензиностанция горива