Tesla жертва печалби за повече продажби

Състоянието на Илон Мъск се стопи с 12,6 милиарда долара

,
Илон Мъск Gig Berlin

Getty Images

Tesla е готова да пожертва печалба за по-голям обем продажби в краткосрочен план, каза главният изпълнителен директор Илон Мъск, пише Autonews.

Така той потвърди вече няколкото акции на бранда му за намаляване на цените, след като остана под очакванията за първото тримесечие за общия брутен марж.

Мъск добави, че в бъдеще очаква печалбата да идва от автономното управление, въпреки много критики и инциденти, свързани с функциите му.

Той все пак обясни, че маржовете на Tesla остават сред най-високите в индустрията дори след всички намаления на цените тази година за Model 3, Model Y, Model S и Model X.

Мъск каза също, че очаква комбинацията от софтуер и хардуер на Tesla да постигне автономност в близко бъдеще, дори за актуалните модели. Tesla продава асистента Full Self Driving за $15 000, въпреки че той все пак изисква присъствие и контрол от страна на човек зад волана.

Tesla отчете общ брутен марж от 19 процента, в сравнение с очаквания от 22%, според анализатори. Нетният доход на производителя през последния период спадна с 24 процента до 2,5 милиарда долара.

Фирмата обяви рекордните глобални доставки от 422 875 през първото тримесечие, което е увеличение от 4,3 процента в сравнение с предходното.

В Европа Model Y беше най-продаваният автомобил в Европа като цяло до края март.

В същото време анализаторите казват, че намаляването на цените е добро за продажбите, но може да навреди на марката с течение на времето от гледна точка на реномето и поддържането на баланса цена-качество.

Мъск “обедня” с 12,6 милиарда долара

Нетното състояние на Илон Мъск се стопи с 12,6 милиарда долара, което е най-значителната загуба на богатство за него от началото на годината.

Това показва индексът на Блумбърг за милиардерите, съобщи американската агенция. Загубите са последица от бурните последни 24 часа за Мъск.

Първо, Tesla разочарова инвеститорите с резултатите си за първото тримесечие, като акциите на компанията загубиха 9,75 на сто през вчерашната търговска сесия.

Делът на Мъск в автомобилния бранд съставлява най-голямата част от състоянието му от $163,9 млрд.

Второ, експериментална ракета "Старшип", проектирана от SpaceX, успя да излети от космодрума в Бока Чика, щата Тексас, само за да експлодира около четири минути по-късно.

В социалната мрежа Twitter пък много потребители загубиха своите сини значки за верификация, защото избраха да не плащат 8 долара на месец за привилегията.

Tesla Илон Мъск продажба нови автомобили маржове