Suzuki прави чистка на ДВГ-модели в гамата си, отваря място за EV

Няма да има спортна версия на Swift

Suzuki Swace

, Suzuki

Suzuki Swace

Suzuki вади от обръщение няколко модела с двигатели с вътрешно горене от европейската си гама, за да намали средните емисии CO2 и да се подготви за лансирането на първия си изцяло електрически автомобил през следващата година.

Японската компания спира продажбите на минито Ignis, хибридното комби Swace и Jimny LCV до началото на 2025 г., съобщи компанията. Suzuki каза също, че няма да разработва спортна версия на Swift.

Компанията очаква продажбите й на автомобили да спаднат с 19% в цяла Европа тази година до 191 000 (236 000 бяха миналата година).

Краят на продажбите на засегнатите модели ще дойде по-рано в Обединеното кралство, вторият по големина европейски пазар на Suzuki, поради по-строгите изисквания за емисии там, каза говорител на марката.

Преди лансирането на първия EV на марка, Suzuki ще се съсредоточи върху продажбите на малките Swift, S-Cross и Vitara, както и плъгин хибрида Across, версия с нова емблема на Toyota RAV4.

Първият електромобил на Suzuki ще пристигне в Европа "по-късно" през следващата година, съобщи компанията, без да дава подробности.

Миналата година Suzuki представи концепцията eVX, казвайки, че трябва да бъде лансиран в световен мащаб през 2025 г. Беше съобщено, че концепцията има 60-киловатчасов батериен пакет, който ще осигури пробег от 550 км.

Източник на статията: autonews.com

ДВГ Suzuki