„София Франс Ауто“: 30 години на пазара и над 70 000 продадени автомобила

Започвайки като една от петте фирми вносители на Peugeot през 1992 г., днес компанията е сред най-успешните в автомобилния сектор в България

Пламен Георгиев,
София Франс Ауто

SFA

„София Франс Ауто“ АД (SFA) е официален вносител на Peugeot, Citroen, DS Automobiles и Opel за България, както и оторизиран дилър на пикапите Isuzu. В автомобилната група влизат „Ауто Бавария“ – най-големият дилър на BMW, MINI и BMW Motorrad у нас, „Италия Моторс“ – вносител на мотоциклетните марки Vespa, Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi и FB Mondial, и „Исубус“ – официален представител за страната на автобусите Isuzu.

За 30 години компанията е реализирала над 70 000 продажби на нови автомобили Peugeot, Citroen, DS, Opel, BMW, MINI и Isuzu. Общият пазарен дял на SFA възлиза на 15,30% за 2022 г. по данни на МВР.

Вече 30 години градим устойчив бизнес, който обхваща широк спектър от автомобилни марки и свързани услуги, споделя Стоян Желев, основател и главен изпълнителен директор на SFA. „В следващите години сме изправени пред предизвикателството да наложим електрическите и хибридните автомобили на българския пазар, следвайки амбициозния план на Stellantis до 2030 г. 100% от гамата леки автомобили да бъде електрифицирана. На фона на инфраструктурното развитие в страната, липсата на държавно облекчение за българския купувач и високата инфлация, както и затрудненото производство на нови автомобили заради недостига на компоненти и части, това е трудна задача за един по-малък пазар като нашия. Вярваме, че благодарение на обширната гама от качествени продукти и услуги, които предлагаме, специалистите, с които разполагаме и доверието, което градим у клиентите вече три десетилетия, ще успеем да се справим и с тази задача.“

Първият шоурум на Peugeot отваря врати през 1993 г. на бул. „Янко Сакъзов“ а първият търговско-сервизен комплекс е открит през 1996 г. на бул. „Цариградско шосе“ № 236, като и до днес той продължава да функционира, но вече като мултибранд център, предлагащ и обслужващ марките Peugeot и Citroen. Постепенно цялата собствена търговско-сервизна мрежа на SFA, обединена под марката SFA Retail, преминава към концепцията, обединяваща продажбата и сервизирането на марките Peugeot, Citroen, DS и Opel по стандартите на световния производител Stellantis.

Търговската и сервизна мрежа на SFA включва 43 дилърства в цялата страна, 13 от които собствени, като това я прави една от най-големите и достъпни търговско-сервизни мрежи в България. В нея се предлагат както оригинални резервни части за представляваните брандове, така и части Eurorepar, които са подходящи за превозни средства от всички марки.

Тази година компанията откри първите мултибранд центрове, като планира до края на следващата година те да са общо седем, три от които в София и по един във Велико Търново, Пловдив, Бургас и Варна.

В 30-годишната си история SFA се утвърди и като лоялен работодател. Днес в групата от автомобилни компании на SFA работят 708 човека. С над 10-годишен стаж във фирмата са 232-ма служители, като от тях 67 имат прослужени повече от 20 години.

София Франс Ауто SFA автомобилен пазар България