Skoda ще трябва да затвори завод, ако Евро 7 се въведе в настоящия му вид

Fabia, Scala, Kamiq и около 3000 работни места са в риск, казва търговският директор на Skoda Мартин Ян

Skoda Fabia

Skoda

Skoda Fabia

Щ е се наложи Skoda да затвори завод и да се откаже от няколко модела, ако Европейският съюз въведе екологичния стандарт Евро 7 във формата, в която е в момента, заявява член на борда на директорите, цитиран от Automotive News.

Ако (Euro 7) бъде одобрен в тази форма, за Skoda Auto това ще значи да спре да произвежда по-малките модели - Fabia, Scala, Kamiq, – в следствие на което ще бъдат засегнати 3000 работни места,” коментира Мартин Ян, който отговаря за продажбите и маркетинга на Skoda.

Чешкият производител произвежда трите модела в завода си в Млада Болеслав.

Предложеният стандарт Euro 7, който членовете на ЕС и законодателните органи ще започнат да обсъждат тази година, ще затегне нивата на отделяните вредни емисии, включително азотните оксиди.

Според ЕС здравните ползи от мярката ще надхвърлят значително разходите, но някои производители предупредиха, че Евро 7 ще доведат до неоправдано високи развойни разходи.

Така например шефът на Daimler Trucks Мартин Даум заяви в началото на март, ще това ще струва „милиарди”.

Сега Мартин Ян коментира в телевизионен дебет в неделя, че като цяло в Чехия ще бъдат застрашени над 10 000 работни места, включително доставчици на Skoda.

Трите по-малки модела съставляват почти една трета от доставките на марката през 2022 г.

Миналият понеделник транспортните министри на Чехия, Германия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Унгария и Словакия се срещнаха, за да дискутират усилията си за промяна на Евро 7. Страните настояват за промяна на правилата, определяйки ги като нереалистични. Поставят под съмнение ползите от въвеждането им за опазването на околната среда.

Големи производители, начело с Volkswagen и Stellantis, също са срещу стандарта. Според тях въвеждането му е излишно и не помага на прехода към EV, а напротив, спира го, тъй като оскъпява бюджетните коли и ги прави невъзможни за средната класа.

Skoda Чехия Euro 7 Евро 7