С Apple CarPlay ще си плащаме горивото направо от таблото на колата

Приложението е показано на вътрешно събитие на гиганта. Очаква се да фигурира в новия софтуер

Apple CarPlay

, Apple

Apple CarPlay

Apple иска да направи така, че да започнем да си плащаме горивото в колите директно от таблото им още тази есен, когато ще излезе най-новата версия на софтуера CarPlay, предаде “Ройтерс”.

Така се ускорява стремежа на компанията да превърне автомобила в магазин за стоки и услуги.

Новата функция, която без много шум беше представена на конференцията за разработчици на Apple този месец, ще позволи на потребителите на CarPlay да използват приложение, за да купуват бензин, дизел и газ от екрана в колата. Така ще пропускат обичайния процес на поставяне или докосване на кредитна (дебитна) карта. Подробности за вътрешната демонстрация на Apple не са съобщавани досега.

Но базираната в Далас HF Sinclair, която има 1600 станции в Съединените щати, коментира пред “Ройтрес”, че планира да използва новата технология CarPlay и ще обяви подробности през следващите месеци.

Ние сме развълнувани от идеята, че потребителите могат да стигнат до станция Sinclair и да закупят гориво от екрана на превозното си средство“, каза Джак Баргер, старши вицепрезидент по маркетинга на компанията.

Това ще е поредно предимство за CarPlay, който вече предлага “апове” за паркиране, зареждане на електромобили и поръчка на храна, а също така добавя приложения при шофиране, като регистриране на пробег по време на бизнес пътувания и т.н.

В момента Apple не таксува производителите на автомобили, разработчиците или потребителите за CarPlay. Компанията поставя на преден план бизнес интереса, докато автомобилите се превръщат в подвижни компютри, каза Хорас Дедиу, анализатор в Asymco и основател на Micromobility Industries. Новата функция ще обхване стотици модели, които вече са съвместими с CarPlay, когато Apple пусне софтуерни актуализации тази есен.

Забравете за Apple Car – Apple CarPlay е по-голяма сделка, каза още Дедиу. - Много вероятно е да достигне милиони и милиони автомобили, ако не и стотици милиони.“

За да използват новата функция CarPlay тази есен, потребителите на iPhone ще трябва да изтеглят приложението на компания за гориво на телефона си и да въведат идентификационни данни за плащане, за да я настроят. След като приложението бъде настроено, потребителите ще могат да докоснат своя екран, за да платят.

Този ход на Apple вероятно ще увеличи напрежението с автомобилните производители, които имат свои собствени софтуерни амбиции.

Производители са се опитвали - и не са успявали поне досега, да популяризират купуването на бензин от колата. General Motors пусна система за това през 2017 г., но я приключи по-рано тази година "поради доставчик, който напуска бизнеса", каза тогава концернът пред “Ройтерс”.

Освен приложенията за гориво и други покупки, Apple също се стреми да разшири CarPlay допълнително в системите за шофиране на автомобила чрез достъп до данни за скоростта и разхода.

Но производителите на автомобили едва ли ще предадат тези данни на Apple, без да направят свои собствени искания в разговори, които според анализаторите вероятно вече са в ход.

Ройтерс

софтуер плащане колонки гориво Apple CarPlay