Renault и Nissan ще разработват заедно е-коли за Европа

Проектите са много и изглежда, алиансът може да работи доста по-добре от преди

,
Лука де Мео

Renault

Босът на Renault Лука де Мео.

Д нес Renault и Nissan официализираха предефинирания си алианс, в който френската марка намали дела си от 43 на 15 процента в японската. Така те вече са абсолютно равнопоставени.

Същевременно Nissan ще инвестира 15 на сто в новата електрическата дивизия на Renault - Ampere.

Още преди това да стане ясно, научихме, че двете марки вече разработват нови проекти на три континента - Европа, Азия и Латинска Америка. Ето и малко повече подробности по тях.

Европа

Двете компания ще обмислят споделяне на 800-волтова архитектура за електрически автомобили.

Ще проучат възможности за сътрудничество за следващото поколение компактни електрически автомобили след 2026 г.

Подкрепа срещат плановете за нов малък електрически автомобил Nissan (наследник на Micra), който да се базира на платформата CMF-BEV и да се произвежда в завода на Renault ElectriCity във Франция от 2026 г.

Renault ще пусне FlexEVan на пазара на лекотоварни автомобили от 2026 г. като първото си софтуерно дефинирано превозно средство и ще го сподели с Nissan в Европа.

Mitsubishi ASX и Colt ще споделят платформата CMF-B с новите Renault Captur и Clio.

Renault и Nissan обмислят съвместна инфраструктура за зареждане в Европа в представителствата си. Renault, Nissan и Mitsubishi ще увеличат общите си търговски обекти на ключови пазари.

Латинска Америка

Готви се нов половинтонен пикап, разработен от Renault и споделен с Nissan в Аржентина. Продължава сътрудничеството по 1-тонен пикап Nissan Frontier/Renault Alaskan.

Renault ще произвежда пикапите в Кордоба, Аржентина. Nissan пък ще прави нов модел за Renault в Мексико. Или това ще е първият автомобил на Renault, който ще се произвежда там след 20 години.

Nissan и Renault ще комерсиализират два общи малки електромобила, базирани на платформата CMF-AEV (Common Module Family).

Индия

Там ще си сътрудничат по няколко проекта за нови автомобили, включително SUV, споделени от Renault и Nissan, и нов Nissan на базата на Renault Triber.

Обмислят и общи малки електромобили за Индия.

Има всички изгледи да се надяваме, че алиансът може да работи доста по-добре отпреди.

сътрудничество алианс Renault Nissan проекти Nissan Renault