Пътните такси в Сърбия скочиха отново

От Димитровград до Белград вече се пътува за 25 лева

Сърбия плащане магистрала

iStock

П ътните такси в Сърбия поскъпват от 1 април с 14 процента, предаде БТА, цитирайки Танюг. Това е второ вдигане от началото на годината. На 1 януари пунктовете на магистралите осъмнаха с 9 процента нагоре.

За потребителите на електронната пътна такса (ENP) има намаление от 6 процента.

Според изменение на Решението за размера на таксите за употреба на обществените пътища, от 1 април на шосето Белград - Прешево пътната такса за леки автомобили и комби автомобили (първа категория) ще бъде 1690 сръбски динара (около 28 лева), от Белград до Димитровград - 1490 динара (25 лв.), от Прешево до Димитровград - 1180 динара (20 лв.).

Именно с отсечката Димитровград - София, популярна сред българите, може да се направи сравнение с проста сметка. От 1 януари тя се минаваше за малко над 22 лв.

От Белград до Шид (границата с Хърватия) такса ще възлиза на 480 динара (8 лв.), от Белград до Суботица - на 720 динара (12 лв.) и от Белград до Чачак - на 530 динара (9 лв.).

Потребителите на ENP с предплащане или плащане след преминаване ще получат намаление от пътната такса в размер на шест процента.

магистрали поскъпване пътни такси Сърбия