Първата цел на десницата в ЕП: отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ

Това поне е опит за спазване на обещания, защото ЕНП говори по темата от година

Европейски парламент

, iStock

Сградата на Европейския парламент в Страсбург, Франция.

М анфред Вебер се закани още в края на миналата година, сега, веднага след победата на ЕНП на европейските избори, първото нещо, което направи бе да каже, че започват разговори за отмяна на забраната за продажби на нови леки коли с ДВГ през 2035 г.

Първото нещо, което Манфред Вебер засегна след победата на ЕНП бе именно „грешката” да се гласува забрана за продажбата на нови коли с ДВГ, която мярка е част от Зелената сделка, пише Politico. Пред изданието той казва, че партията му ще дискутира темата и ще излязат със становище в „близките дни”.

Напомняме, че на два пъти Вебер и ЕНП изразиха готовност да атакуват забраната, ако получат мнозинство в Европейския парламент. Сега виждаме последователност в техните обещания. Но те бяха последователни и преди години, когато гласуваха „ЗА” забраната.

Пред изданието Петер Лиесе, водещият климатичен законодател на ЕНП, казва:

Трябва да направим някои корекции. Забраната на автомобили с двигатели с вътрешно горене – това трябва да отпадне.”

Но това няма да е никак лесна процедура. Отпадането на забраната би противоречало с водещия политик на ЕНП, европейският комисар Урсула фон дер Лайен, която бе основна движеща сила за приемането на тази забрана и подкрепи мярката в кампанията си за втори 5-годишен мандат като лидер на ЕС. А и това означава война с левите партии, които предложиха забраната.

Но едно е сигурно, то е изказано от Александър Вондра, чешки политик, работил по климатичните теми за дясната чешка група ECR, климатичната политика ще стане „по-реалистична” през следващите пет години.

Ако сравня Зелената сделка с шофирането на автомобил, очаквам новият ЕП да използва също волан и педал на спирачките, не само педала на газта.”

Европейски парламент ЕНП Манфред Вебер забрана на ДВГ