Първа държава обмисля ограничаване на движението с електромобил

Енергийната криза в Швейцария може да доведе до въвеждане на подобни ограничения през зимните месеци

Пламен Георгиев,
Audi Q4 Sportback електромобили зарядни станции

, Audi

Audi Q4 Sportback

О казва се, че можеш да имаш зелени източници на електроенергия, можеш да имаш голям електрически автопарк, но не и двете заедно. Поне не в този момент.

Германският Spiegel цитира няколко швейцарски медии, позовали се на анонимен източник, които съобщават, че при проблем със захранването с електричество, Швейцария може да ограничи или дори забрани движението на електрически автомобили през зимните месеци.

Дори това да не се случи, тази възможност ще послужи като добър урок за други държави, които трябва да се подготвят по-добре инфраструктурно за масовото разгръщане на електрическата мобилност.

Това е предупреждение и към Европейския съюз, че все още има много работа за вършене, преди да се въведе вече гласуваната забрана за продажба на нови автомобили с ДВГ през 2035 г.

Както съобщава Spiegel, Швейцария добива повечето от електричеството си от хидроелектрически централи, но внася електричество и от Германия и Франция. Ако възникнат проблеми с вноса, страната може да бъде изправена пред недостиг на електричество.

Една от мерките, които предвижда нов проектозакон, е свързана с намаляване максималната скорост на електромобилите за движение по магистралите.

Споменава се, че ограничението или забраната за движение на електромобили през студените месеци е едва третата от четири възможни мерки за справяне с проблема. Преди това домакинствата трябва да намалят потреблението си, като се посочва дори такъв детайл, че температурата на водата в миялните мешани не трябва да е над 40 градуса. Ще се забрани отоплението на тераси, използването на „духалки”, различни други видове отоплителни уреди, дори ще се забрани използването на асансьори. Стига се дотам, че може да се ограничи максималната резолюция на видео файловете, които се стриймват в Интернет.

Der Spiegel пише: "Швейцария може да стане първата държава, която да наложи забрана за шофиране на електрически автомобили в критични ситуации, за да гарантира енергийната си сигурност. Няколко медии съобщават за това, позовавайки се на проектозакон за ограничаване и забрани за използване на електроенергия.”

Проектозаконът предвижда „частното използване на електрически коли да се разрешава за абсолютно наложителни пътувания (например професионална потреба, пазаруване, посещение при лекар, посещение на религиозни събития, посещение на съдебно дело).”

И очевидно не става въпрос само за настоящата зима, а въобще за подготовка за форсмажорни обстоятелства.

Макар тази забрана да изглежда малко вероятно, казусът тук е свързан с политическата конюнктура. След като от години държавите субсидират покупката на електромобил, тази политика сега се сблъсква с политиката за зелена енергия. Проблемът се крие в това, че хората може да станат пленници на електрическата мрежа в опит за преход на енергия от вятър (какъвто почти не духа в Германия, освен на север) или слънчеви лъчи (които ги няма никъде в Централна Европа през зимата).

електричество енергия от възобновяеми източници електроенергия Швейцария електромобили в България