Публикуваха годишен рейтинг за надеждност, в челото без изненади, но в дъното…

За второ поредна година Lexus е с най-висока оценка сред всички марки, Toyota е първа сред масовите марки

Пламен Георгиев,
Lexus RX

Lexus

А генция J.D. Power публикува 35-ия ежегоден рейтинг за надеждност Vehicle Dependability Study. Изводът от него е, че шофьорите се сблъскват с повече проблеми след три години притежание на автомобила. Високият брой проблеми е индикация за спад на качеството на надеждността на автомобилите в дългосрочен план, като 2/3 от марките страдат от увеличени нива на дефекти. Средният параметър за индустрия е нараснал с 4 проблема на 100 автомобила на годишна база, като вече достига 190 проблема на 100 коли. Тези факти, макар и важащи за американския пазар, не говорят нищо добро за шофьорите и в Европа, защото с изненада (или не) ще разберете кои са марките в дъното на класацията.

И така, както и преди година, първата позиция в рейтинга е за Lexus (135 проблема на 100 автомобила), а втората позиция е за Toyota (147), третото е за Buick (149).

Рейтингът покрива 184 специфични проблема в дева основни категории: климатична система, асистенти за шофиране, удоволствие от шофиране, екстериор, функции/контрол/дисплеи, инфотейнмънт, интериор, задвижване и седалки.

Инфотейнмънт системата продължава да трови живота на собствениците си, показвайки 49 проблема от 100 автомобила, почти два пъти повече от следващия най-голям проблем за водачите – екстериорът. Асистиращите управлението системи също създават доста проблеми, но най-много главоболия на собствениците си носят електрифицираните автомобили.

Изследването стига до извода, че водачите на електромобили и плъг-ин хибриди трябва да се справят с повече проблеми от колегите си, каращи конвенционални коли или хибриди.

Модели на двете марка печелят 9 от всички категории, най-много от всички. Другият извод засяга Porsche, Mercedes и Toyota, които марки показват най-голямо подобрение по отношение на броя дефекти, т.е. най-голям спад на дефектите има при тях.

Доста притеснително е дъното на класацията, където виждаме Chrysler на последното място, но това нас, европейците не ни притеснява. Но след това виждаме имена като Audi (275 проблема на 100 автомобила), Land Rover (268) и Volkswagen (267). Феновете на Tesla също няма на какво да се радват, тъй като лидерът по продажби на електромобили показва средно 252 дефекта на 100 автомобила.

Източник на статията: jdpower.com

индекс надеждност J.D Power