Почина Паоло Пининфарина, шефът на едноименното дизайнерско студио

За месец си отидоха двама големи италиански майстори, първо бе великият Марчело Гандини, сега ни напусна шефът на Pininfarina

Паоло Пининфарина

Pinifarina

В средата на март от този свят си отиде Марчело Гандини, един от най-великите автомобилни дизайнери за всички времена. Неговото име стои под проекти като Lamborghini Miura, Countach и Diablo, Lancia Stratos и много други.

Сега, но на много по-ранна възраст, 65 години, си отиде синът на „посланика за живот“ Серджо Пининфарина и внук на Батиста „Пинин“ Фарина, основател на каросерийната дизайнерска компания. Паоло Пининфарина е президент на Pininfarina от 2008 г. „Бащата“ на няколко концептуални автомобили оставя дълбока диря в италианската автомобилна история.

Паоло започва да гради кариера, след като взима инженерна диплома от Политехническия университет в Торино. През 1987 г. става председател на Pininfarina Extra, подразделение, занимаващо се с индустриален дизайн, като прави проекти за мебели, архитектура и др.

Паоло става президент на компанията-майка през 2008 г. след смъртта на мрат му Андреа.

Може и да не е толкова известен като Гандини, но името на Паоло стои под проекта Ferrari Sergio Pininfarina, направен в памет на баща му през 2013 г. Под негово ръководство се появява и електрическата хиперкола Battista, кръстена на дядо му и основател на Pininfarina. Паоло Пининфарина поети България през 2019 г.

дизайнери Pininfarina Battista Паоло Пининфарина