Петкратен шампион от „24 часа на Льо Ман” идва да представи Audi Sport

defaultimg

netinfo

И талианският пилот Емануеле Пиро идва в България за представянето на ексклузивни спортни модели на Audi.

Успехът на Емануеле Пиро е неповторим и до този момент, 9 поредни подиума и  5 исторически победи.

Роден през 1962 г. в Рим той от малък открива страстта си към автомобилите. На 9 годишна възраст намира един изоставен Fiat, който боядисва и прави годен за употреба, и така започва всичко.

На 19 годишна възраст, спортният директор на Lancia Чезаре Фиорио го кани в тима за „24 часа на Дайтона”. Емануеле Пиро завършва с екипа си пети. Този успех последван веднага от ангажимент за Льо Ман.

Кариерата му преминава през много състезания, включително и Формула 1, където е трети пилот в супер тима McLaren през 1988 г., когато доминатори на пистата са Ален Прост и Аертон Сена. Малко след това кара за Benetton и Skuderia Ferrari. Големият успех обаче идва в състезанията с туристически автомобили, където го ангажира BMW.

В края на 1993 г. Пиро се разделя с BMW, но отношенията с тима са така добри, че Чарли Лам от „Шницер” му казва, че голям производител се завръща в автомобилния спорт. Дава му телефонен номер и както разказва Пиро, за пръв път чува името на един човек, на който се обажда – д-р Улрих!

Така започва кариерата на Емануеле Пиро в Audi, която продължава повече от 15 години. В началото италианецът кара туристически автомобили и печели титли в шампионатите на Италия и Германия. В края на 1997 г. е извикан в Инголщадт, където го посвещават в тайната: марката с четирите кръга се подготвя за състезанието за издържливост „24 часа Льо Ман”. Пиро участва в подготовката от самото начало. Третото и четвърто място в надпреварата през 1999 г., при първото участие на Audi, надминават и най-смелите очаквания на екипа.

Следва уникалната серия от победи, включително и първата на автомобил с дизелов двигател. През по-голямата част от кариерата си с Audi Емануеле Пиро участва и в американските серии Льо Ман (American Le Mans Series – ALMS). Печели шампионата два пъти – през 2001 и 2005 г. Последното му състезание с екипа е на „Лагуна Сека” през 2008 г.

Емануеле Пиро ще е в България в средата на следващата седмица, за да покаже новите модели на Audi Sport.

Четете още:

FIAT 500 Abarth е малък италианец с чиста отрова

Илон Мъск загатна за първия товарен влекач на Tesla

Cayenne издърпа Airbus A380 и се вписа в рекордите Гинес

Източник на статията: Vesti.bg

24 часа на Льо Ман Ауди Спорт Ауди Audi Sport Audi Емануеле Пиро