Pagani атакува пистата с още по-агресивната Huayra R Evo

888 к.с., дързък дизайн и само 30 бройки…

Мартин Дешев,
pagani huayra r evo

Pagani

Pagani ни зарадва с още един екзотичен автомобил. Това е новата Huayra R Evo или още по-дръзка и агресивна версия на вече доста луд пистов автомобил.

Huayra R Evo идва с няколко важни промени спрямо стандартната Huayra R. Първо са визуалните промени. R Evo е с удължена база и „дълга опашка“, която Pagani нарича Codalunga. Има и огромен спойлер, който е свързан и с „перка на акула“ – аеродинамичен елемент по гърба на автомобила.

Pagani

В средата на покрива има въздуховод, който е удължен и по-голям спрямо предишния модел. А панелите над главите на двамата пътници могат да се махат, за да усетят мощта на R Evo на открито.

Двигателят отново е V12, но е преработен доста и е разработен с HWA. Той е 6-литров с две турбини и развива 888 к.с. Освен това може да се „развърта“ до 8750 об/мин.

Има и много аеродинамични елементи и похвати, които да осигурят максимална скорост и стабилност на пистата. Сред тях са нов преден сплитер, подобрен дифузер и др. Pagani казва, че аеродинамиката повишава сцеплението с 45% спрямо стандартната кола. Дори и махането на панелите над пътниците всъщност увеличава сцеплението с още 5%. Седалките са състезателни, издръжливи на пожар, но се надяваме точно тази им функция да не бъде подлагана на тестове.

Pagani

Huayra R Evo има и подобрено окачване, като идва и с карбон-керамични спирачки и нови гуми сликове Pirelli P Zero, модифицирани специално за този модел. Те ще се предлагат във версии за сухо и мокро време.

Това е кола за писта. Тя не е легална за пътищата. От нея ще има 30 броя, като засега Pagani не казва нито цената, нито дали са продадени. И в двата случая, който трябва да знае това, вече го знае…

коли автомобили Pagani хиперавтомобил