Новото Bugatti идва това лято без W16, но с малко ток

Легендарният двигател си отива заедно с Chiron, Mistral и Bolide

Мартин Дешев,
Bugatti W16 Mistral

Bugatti

Bugatti представи Chiron през 2016 г., като вече е към края на своето производство. Време е за нов модел, който според Никол Аугер, директор на комуникациите на Bugatti, ще бъде представен през лятото на тази година, съобщава Motor1.

Аугер не влиза в повече подробности за колата. Знае се само, че няма да използва легендарния W16 двигател, който дебютира заедно с Veyron през 2005 г. Според слуховете той ще бъде заменен с по-малък агрегат, към който ще бъде добавена хибридна система.

Слуховете обаче не са единни какъв ще е двигателят. Според някои от тях ще е 8,3-литров V16, без турбини и разработен от Cosworth. Други пък посочват, че ще е V12 или дори V8. Bugatti запазва това в тайна, но казва, че ще е хибрид. Наскоро и шефът на Bugatti-Rimac Мате Римац намекна, че новото Bugatti ще е електрифицирано и ще предлага неща, които досега не са били виждани, като всички ще бъдем „изумени“ от възможностите.

Bugatti работи по колата от 2021 г. Дизайнът ѝ е бил приключен миналата година, като е дело на Ачим Аншейд, който се пенсионира след почти две десетилетия начело на дизайна на Bugatti. Той е споделил, че дизайнът на новия модел е още по-впечатляващ и от този на Mistral.

През ноември миналата година Римац е показал колата на партньори и дилъри в Берлин. Очаква се тя да има и изцяло ново шаси, за разлика от Chiron, който разчиташе на доста компоненти от Veyron. Не е ясно колко ще струва колата и колко броя ще има от нея, като се очаква те да са по-малко от тези на Chiron. Доставките ще започнат през 2026 г.

коли автомобили Bugatti хиперавтомобил колекционерски автомобили