Няма край, „Дизелгейт” продължава с още $300 млн. глоба за Stellantis

Те се налагат заради манипулиране на устройствата за измерване на вредните емисии на дизеловите двигатели, монтирани в Jeep и Ram

RAM 1500 HEMI

Vesti.bg

RAM 1500 5.7 HEMI (снимката е илюстративна)

А мериканският бизнес на Fiat Chrysler Automobiles беше осъден в понеделник, след като се призна за виновен през юни в престъпен заговор. Глобата е в размер на близо $300 млн., за да бъде разрешено продължилото години разследване на Министерството на правосъдието на САЩ за измама с вредни емисии от дизелови двигатели.

FCA US LLC, бивш Chrysler Group LLC, преди това сключи споразумение с Министерството на правосъдието и се съгласи да плати глоба в размер на $96,1 млн. и да загуби други $203,6 млн.

Компанията беше обвинена за неверни данни за вредните емисии на над 100 000 дизелови модела Jeep Grand Cherokee и Ram 1500 в САЩ в периода 2014-2016 г.

Министерството на правосъдието заяви, че FCA е заговорничила за измама на тестовете за вредни емисии в САЩ.

Наказателната санкция от $300 млн. "е резултат от изчерпателно тригодишно разследване", каза помощник-главният прокурор Тод Ким.

Правителството отбеляза, че FCA US преди това е платила гражданска санкция от $311 млн. и още $183 млн. компенсация на над 63 000 души като част от колективен иск.

Министерството на правосъдието заяви, че FCA US е инсталирала лъжлив софтуер, предназначен да избегне регулаторен контрол, като по този начин помогне на моделите си да отговарят на стандартите за вредни емисии.

Споразумението идва пет години след като Volkswagen се призна за виновен по наказателни обвинения, за да разреши т. нар. „Дизелгейт”, засягащ близо 600 000 автомобила в САЩ. VW е платил повече от $30 млрд. във връзка със скандала.

Източник на статията: reuters.com

Дизелгейт Stellantis