Неизбежното се случи, революционерът Fisker обяви фалит

Парите свършиха, а компанията така и не успя да се договори с голям производител, който да поеме финансовото бреме

Fisker Ocean

, Fisker

Fisker Ocean

Щ атският производител на електромобили Fisker подаде документи за банкрут, като сега търси начини да продаде активите си и да преструктурира дълга си, след като „изгори” много кеш в опит бързо да лансира на пазара Ocean.

Fisker Group подаде молба за обявяване в несъстоятелност, посочвайки приблизителни активи от $500 милиона до $1 милиард и пасиви между $100 милиона и $500 милиона.

Приблизителният брой кредитори на Fisker е от 200 до 999, според съдебната документация. Подаденият иск защитава Fisker от кредиторите, докато разработва план за изплащането на дълговете.

Прекратяването на преговорите през март с голям автомобилен производител (най-вероятно Nissan) накара Fisker да търси стратегически опции, включително вътрешно или извънсъдебно преструктуриране и транзакции на капиталовите пазари.

Фалитът на Fisker идва, докато производителите на EV се борят да се адаптират към забавящите се продажби в САЩ и Европа и намаляващото потребителско търсене. Въпреки че ентусиазмът към електрическите коли остава силен, близо 60% от глобалните продажби на EV през 2024 г. ще бъдат в Китай, казва BloombergNEF в доклад от януари.

Fisker произведе над 10 000 автомобила през 2023 г. в производителя Magna Steyr в Австрия - по-малко от една четвърт от първоначалната прогноза - и достави само около 4700. Производството на Ocean беше спряно през март.

Източник на статията: autonews.com

Fisker фалит