Не могло било? В Австрия отнемат колата завинаги, ако драстично превишиш ограниченията

За града под драстично се разбира шофиране с 80 км/ч над ограничителната скорост, с 90 км/ч е извън града

Пламен Георгиев,
радар

iStock

„Война срещу нарушенията по пътищата”. Такива държавни „войни” съм чувал да се обявяват многократно, всеки път са губени със замах. А върхът на безсилието за мен е днешната „новина”, че МВР вади целия си наличен персонал и технически ресурс по пътищата, за да следи за нарушения. Това явно трябва да уплаши подготвящите се да празнуват студентския празник на 8 декември. Значи ли това, че през останалото време този персонал и техника стоят в управлението?

Също толкова пъти съм слушал, че автомобилът на нарушителя, извършил сериозно нарушение на пътят не може да се конфискува. Излизат адвокати и започват да обясняват как това можело да бъде чужда или служебна кола, как по този начин не се наказва нарушителя, а се санкционира друг човек, който може да няма нищо общо.

Но явно в Австрия няма законови пречки да се случи точно това. С новата мярка австрийското правителство иска да озапти всички състезатели на пътя.

С промяната в закова Австрия ще последва съседките си Германия и Швейцария в опит да ограничи нарушенията, свързани с превишаване на скоростта по пътищата.

Законът предвижда отнемане на автомобила за две седмици, ако се установи движение с 60 км/ч над ограничението в града, което обикновено е 50 км/ч. За извънградско тази мярка ще важи за превишаване със 70 км/ч на ограничението от 130 км/ч.

По-интересно става, ако в града бъде засечено нарушение с 80 км/ч (с 90 км/ч извън града). Тогава автомобилът ще бъде конфискуван и след това продаден на търг в полза на държавата.

Тази нова мярка се добавя към въведените миналата година удължени периоди за отнемане на книжката при сериозно превишаване на скоростните ограничения.

ПТП превишена скорост нарушения отнемане на автомобила Австрия