Най-мощният Land Rover Defender досега ще конкурира суперколите

Defender Octa предлага 626 к.с. и ще е ограничен до 1070 броя

land rover defender octa

Land Rover

Land Rover представи най-мощния и екстремен Defender досега. Той се казва Defender Octa и идва с 4,4-литров V8 с две турбини и хибридна система.

Амбицията на автомобила е да конкурира дори някои суперколи по бързина, но ще запази и офроуд качествата си. Двигателят развива 626 к.с. и 750Nm в нормален режим и 800Nm при активиран Dynamic Launch. Defender Octa използва за основа купето на модела 110, като е върхът на това поколение на колата, казва компанията.

Той дава началото и на новия подбранд Octa – той ще предлага специални версии на бъдещите модели на Defender. Първият Defender Octa се позиционира като конкурент на могъщия Mercedes-AMG G63, като използва същия V8-мак като Range Rover и който е дело на BMW.

Defender Octa тежи 2515 кг., като е и с преработено и подобрено окачване. Използва шасито 6D Dynamics от Range Rover Sport SV, което намалява накланянето в завой, въпреки че просветът е малко по-висок с 28 мм. Увеличена е и ширината, както и максималната дълбочина на газене във вода – вече до 100 см.  Има и по-добри максимални ъгли на качване и слизане.

Самото окачване е с по-здрави елементи, има и подсилена защита на пода. Кормилното управление е по-бързо и маневреността е подобрена. На разположение е и нов режим за движение по-трудни офроуд пътеки.

Инженерите са разработили и специални  офроуд гуми и 20-цолови джанти за модела, така че да се поберат и по-големите спирачни дискове и апарати. Има и версия на SUV-а, която е повече за обикновени пътища. Тя е с 22-цолови джанти.

Defender Octa ще има и подобрен интериор с повече лукс – по-голям 11,4-инчов инфотейнмънт дисплей, хладилник в централната конзола, кожен салон и други подобни екстри са в стандартното оборудване. Допълнително ще може да се поръчат повече цветове, двуцветни комбинации и др.

Въпреки всичко това Defender Octa запазва доста спортни качества. Той ще може да спринтира от място до 100 км/ч за 4 секунди (за шосейните 22-цолови джанти и гуми). Максималната скорост е 250 км/ч.

Стартовата цена ще е 152 000 долара, а специалната версия Edition One – 167 800 долара. От всички модификации на Defender Octa ще бъдат произведени общо 1070 броя, така че феновете ще трябва да са бързи.

коли автомобили SUV Land Rover Defender OCTA