Mercedes лансира автономно управление още тази година

Това е системата Drive Pilot, налична в новияте S-class и в ЕQS

Валентин Маринов,
Mercedes Benz autonomous 1

Mercedes-Benz

Mercedes още тази година може да представи в Съединените щати автономно управление, информира Automotive news, позовавайки се на шефа на германската компания Ола Калениус.

Шведът посочва, че такава е целта.

В края на миналата година Mercedes стана вторият производител, който се сдоби с международно одобрение от Ниво 3 за употреба на автомобили, които се движат без човешка намеса зад волана. Технологията Drive Pilot е налична в новия S-class и в изцяло електрическия EQS.

Може да не използвате ръцете си, но все пак е нужно да имате готовност за реакция, ако нещо се обърка. Тестове на вече хиляди километри (и не от сега, а още от миналото десетилетие) показаха, че със системата на Mercedes колите могат да ускоряват, спират и сменят пътните платна.

А Mercedes прави тестове и в САЩ и ще кандидатства за разрешение за използване на технологията в колите си пред местните регулатори. Калениус не разкри повече детайли.

Това, което се знае е, че с Drive Pilot Mercedes S-Class и EQS могат да развиват до 60 км/ч и да се движат в тежък трафик. Това вече е позволено на повечето места в Германия, включително на магистрали. И компанията с трилъчевата звезда започва да го предлага в двата модела малко по-късно тази година.

Първият производител покрил, Ниво 3 с автономно управление през 2017 г., бе Audi, но фирмата отказа да го използва в А8 в САЩ и Европа през 2020 г. Очаква се BMW да се присъедини с подобна система задаващата се нова 7-а серия. А скоро и Volvo със своя разработка в най-луксозните си модели.

Automotive news

Drive Pilot Mercedes EQS Mercedes Германия Европа САЩ автономно управление